Vaaz Kategorileri
İman Konuları
İbadet Konuları
Sosyal Konular
Ramazan Vaazları
Dini Günler ve Geceler
DİB Örnek Vaazları
Kur'an'dan Öğütler
Genel Konular
islam ve Aile
Görev,Sorumluluk,Ahlak
Mevlid-i Nebi Vaazları
Ana Menü
Çocuklar İçin
Kur'an Öğreniyorm
Dinimi Öğreniyorum
Dini Bilgiler
Oyunlar
Ansiklopedi ve sözlük
Osmanlıca Sözlük
İslam Ansiklopedisi
Dini Sözlük
Dini Terimler
Küçük Lügat
Dini Kitaplar
P.Hayatı Salih Suruç
Kur'an ve Bilim
Günümüzde İslam
Kıssadan Hisse
Ehli Sünnet Yolu
İslam Tasavvufu
En Güzel Örnek
Gıybet Hastalığı
Adım Adım Kurtuluş
Mesneviden Öyküler
Önceki Vaaz Sonraki Vaaz
Zekatın Fazileti

Vaaz Resimleri: w.jpg İNDİR

Bizleri on bir ayın sultanı olan Ramazan ayına kavuşturan Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun. Peygamber Efendimize, ȃline ve ashabına salat ve selam olsun. Rabbim bizlere  ramazan ayının faziletinden ve feyzinden istifade etmeyi nasip eylesin.

İslamın beş esasından biri de zekat ibadetidir. Zekat, dinen zengin sayılan müslümanların, mallarının belli bir oranını Allah rızası için fakir ve muhtaçlara verdiği, malla yapılan bir ibadettir. Farz oluşu hicretin ikinci yılına denk gelen zekat ibadetinin farziyeti, kitap, sünnet ve alimlerin icmaıyla sabittir.

HADİSLERDE ZEKAT VE ZEKATIN FAZİLETİ

 وَعنِ ابنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّه عَنْهُما ، أَنَّ رَسُول اللَّهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قَالَ : بُنِيَ الإِسْلامُ عَلى خَمْسٍ : شَهَادَةِ أَنْ لا إِلهَ إِلاَّ اللَّه ، وأَنَّ مُحمَّداً عَبْدُهُ ورسُولهُ ، وإِقامِ الصَّلاةِ ، وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ ، وحَجِّ البَيْتِ ، وَصَوْمِ رمضَان » متفقٌ عليه .

İbniÖmer radyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine gِöre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ‏ِşöyle buyurdu:

"İslâm dini beş esas üzerine kurulmutur: Allah'tan baka ilâh olmad‎ً‎ığına ve Muhammed'in Allah'n resulü olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak."

Buhârî,İmân 1, 2; Müslim, İmân 19-22.

 وعن أَبي أَيوبَ رضِي اللَّه عنْه ، أَنَّ رَجُلاً قَالَ للنَّبيِّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : أَخْبِرْني بِعَملٍ يُدْخِلُني الجَّنَةَ ، قَالَ :« تَعْبُدُ اللَّه وَلاَ تُشْرِكُ بِه شَيْئاً ، وتُقِيمُ الصَّلاةَ ، وتُؤْتي الزَّكاةَ ، وتَصِلُ الرَّحِمَ » متفقٌ عليه .

Ebû Eyyûb demiştir ki bir adam Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e:

- Beni cennete götürecek bir amel söyle! dedi. Resûl-i Ekrem de:

- "Allah'a ibadet eder, O'na hiçbir eyi ortak koşmazsın. Namazlar, zekât verir ve akrabanı gِörüp gözetirsin!" buyurdu.

Buhârî, Zekât 1, Edeb 10; Müslim,imân 12, 14. Ayrca bk. Nesâî, Salât 10

 وَعنْ أَبي هُرَيرَة رضِي اللَّه عنهُ ، أَنَّ أَعرابِيًّا أَتى النَّبِيَّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم فَقَال : يا رَسُول اللَّهِ دُلَّني على عمَل إِذا عمِلْتُهُ ، دخَلْتُ الجنَّةَ . قَالَ : « تَعْبُدُ اللَّه ولا تُشْرِكُ بِهِ شَيْئاً ، وَتُقِيمُ الصَّلاةَ ، وَتُؤْتِي الزَّكاَة المَفْرُوضَةَ ، وَتَصُومُ رَمَضَانَ » قَالَ : وَالذي نَفْسِي بِيَدِهِ ، لا أَزيدُ عَلى هذا . فَلَمَّا وَلَّى ، قالَ النَّبِيُّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « مَنْ سَرَّهُ أَنْ يَنْظُرَ إِلى رَجُلٍ مِنْ أَهْلِ الجَنَّةِ فَلْيَنْظُرْ إِلى هذا » مُتفقٌ عليه

Ebû Hüreyre radyallahu anh dedi ki, bedevînin biri Nebî  sallallahu aleyhi ve sellem'e geldi ve:

- Ey Allah'n Resulü! işlediğim takdirde cennete gireceًğim bir amel sِöyle bana, dedi. Resûl-i Ekrem:

- "Allah'a, hiçbir şeyi ortak koşmaksın kulluk edersin. Farz olan  namazlarılarsn. Yine  farz olan zekâtı verirsin ve ramazan orucunu tutarsın" buyurdu. Bedevî:

- Canım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, bu sِöylediklerine hiçbir şey ilâve etmem, dedi.

Adam dönüp gidince Peygamber aleyhisselâm:

- "Cennetlik birini gِörmek  kimi mutlu ediyorsa, bu kişiye bakıversin!" buyurdu.

Buhârî, Zekât 1; Müslim,İmân 15, Fezâilü's-sahâbe 150.

Yukarıda zikrettiğimiz hadisler kısaca zekat ibadetinin meşru oluşuyla ilgilidir. Bunun yanında bugün sohbetimizde değineceğiz başka hususlardan biri de zekat veren kişinin zekat verdiği malın güzelinden vermesinin esas olmasıdır. Bu davranış Kur’an’da da zikredilmiştir. Rabbimiz Bakara suresinin 267. Ayetinde şöyle buyurmuştur:

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اَنْفِقُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَمِمَّٓا اَخْرَجْنَا لَكُمْ مِنَ الْاَرْضِۖ وَلَا تَيَمَّمُوا الْخَب۪يثَ مِنْهُ تُنْفِقُونَ وَلَسْتُمْ بِاٰخِذ۪يهِ اِلَّٓا اَنْ تُغْمِضُوا ف۪يهِۜ وَاعْلَمُٓوا اَنَّ اللّٰهَ غَنِيٌّ حَم۪يدٌ Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve yerden sizin için çıkardıklarımızdan Allah yolunda harcayın. Kendinizin göz yummadan alıcısı olmayacağınız bayağı şeyleri vermeye kalkışmayın ve bilin ki Allah, her bakımdan zengindir, övülmeye layıktır.”

Efendimiz (sas) bununla ilgili bir hadislerinde:

Bera İbnu Azib radıyallahu anh'tan rivayet edildiğine göre, bu yüce sahabi "Ey iman edenler! Kazandığınız şeylerin) ve yerden sizin için çıkardığımız şeylerin temizlerinden infak ediniz ve malın kötüsünden infak etmeye kalkmayın!" (Bakara 267) mealindeki ayet-i kerime hakkında şöyle demiştir: "Bu ayet-i kerime Ensar radıyallahu anhüm hakkında nazil oldu. Onlar, hurma toplama mevsimi gelince, kendi bahçelerinden taze hurma salkımlarını devşirip Resulullah'ın mescidinde sütunlar arasına gerilmiş iplere asarlardı. Bunlardan fakir muhacirler yerlerdi. Ensarilerden biri, bu kadar çok salkımın arasında bir tane adi hurmalı salkımın bulunmasını caiz sanarak adi hurmalar da bulunan bir salkım sokuşturmuştu. İşte bunu yapan zat hakkında buyrularak "Zekatınızı, bozuk ve kötü hurmadan vermeye kalkmayın" ihtarında bulunulmuştur. "Öyle kötü hurmalar ki, eğer size hediye edilmiş olsaydı işinize yaramayan bir şeyi size gönderdiği için hissedeceğiniz öfkeden dolayı, sahibinden utanç duyarak kabul edecektiniz" denmek istenmiştir. Hak Teala hazretleri, bizim sadakalarımıza muhtaç olmadığını belirterek, sadakayı kendi menfaatimiz için verdiğimizi, öyleyse iyi şeylerden vermemiz gerektiğini ihtar etmiştir."(Canan, İbrahim, Kütüb-i Sitte, 6522 nolu hadis)

ZEKAT MALIN ARTIRILMASINA VESİLEDİR

Müslüman malın ve mülkün gerçek sahibinin Allah (c.c) olduğunun farkında olandır. Bu farkındalık zekat ibadetinde aynı zamanda fiili dua manasında tecelli eder. Şöyleki müslüman zekat vermekle aynı zamanda Allah’tan malının artırılmasını istemiş olmaktadır. Efendimiz (as) bir hadislerinde bunu şöyle ifade etmiştir:

مَا مِنْ يَوْمٍ يُصْبِحُ الْعِبَادُ إِلاَّ مَلَكَانِ يَنْزِلانِ , يَقُولُ أَحَدُهُمَا : اللَّهُمَّ اعْطِ مُنفِقًا خَلَفًا ، وَيَقُولُ الآَخَرُ : اللَّهُمَّ اعْطِ مَمْسِكًا تَلَفًا

“Her sabah iki melek iner. Birisi, ‘Allah’ım, sadaka verenin malına bolluk ver.’ der, diğeri de, Allah’ım, sadaka vermeyenin malını yok et der.( Buhârî, “Zekât”, 27; Müslim, “Zekât”, 17)

ZEKATTA VEREN EL OLMAK VARDIR VE VEREN EL ALAN ELDEN ÜSTEDİR

Rasulullah (sas) dualarında başkasına muhtaç olmayacak kadar zenginlik isterdi. Bu anlamda müslümanın mala esir olmaksızın hayırlı yollardan zengin olmaya teşvik edilmiştir. Zira Rasulullah şu hadisi ile buna işaret etmiştir:

الْيَدُ الْعُلْيَا خَيْرٌ مِنَ الْيَدِ السُّفْلَى ، وَابْدَأْ بِمَنْ تَعُولُ أُمَّكَ وَأَبَاكَ وَأُخْتَكَ وَأَخَاكَ أَدْنَاكَ أَدْنَاكَ Veren el alan elden daha hayırlıdır. Sen vermeye annenden başla. Sonra babandan, kardeşlerinden ve diğer yakınlarına ver. (Buhari, zekat, 18)

Değerli Kardeşlerim!

Zekat, İslam esaslarından olduğundan zekatını veren kimseler, Allah’a olan teslimiyetlerini izhar ettikleri gibi, Efendimiz (sas)’in de hadislerinde ifade ettiği güzelliklere nail olmuş olur. Allah’ın rızasına nail olmak mükafatların en büyüğü olduğu gibi cennet ehlinden olmak da zekat ibadetinin güzel yanını oluşturur.

Cenabı Hak şu mübarek ramazan ayında yaptığımız ibadetlerimizi kabul eylesin. Bu arada şunu da belirtelim ki, Diyanet İşleri Başkanlığı bu sene ki ramazan ayında toplanan zekatların yarısını mahalli bölgelere tahsis etmek amacıyla toplanan mahallin muhtaçlarına ayıracak şekilde bir organizasyon başlatmıştır. Buna göre il ve ilçe müftülükleri zekat ve sadakayı fıtır hesapları açmak sureti ile mahalli imkanlarla bir hesapta toplayacak ve bu hesapta toplanan zekat hesabının yarısı; sadakayı fıtır yani fitre hesabının tamamını da kendi mahallinde muhtaçlara dağıtacaktır. Bu vesile ile siz değerli kardeşlerimizi de böyle güzel bir hayır yarışına beklediğimizi ifade etmeliyim.

Allah Teala zekat ve sadakalarımızı makbul eylesin. Bizi bu iabdetler vesilesi ile rızasına nail olduğu kullarından eylesin. Bizi  veren ellerden eylesin. Gününüz mübarek olsun.

 

FAZLI MUTLU

Keskin İlçe Müftüsü

YAZAR: Kadir Hatipoglu - Haziran 23 2016 19:57:10 · Adobe Reader Belgesi · Microsoft Word Belgesi · Yazdır
Önceki Vaaz Sonraki Vaaz
Online Bağış
Hediyen Dünyanın En Güzel Hediyesi Olsun
Haftanın Hutbesi
16.02.2024 Dünyayı Barış Ve İtidale Çağırıyoruz
09.02.2024 Hayatı Değerli Kılan Ölçü: İman
02.02.2024 Rabbimiz, Müminleri Yalnız Ve Yardımsız Bırakmaz
26.01.2024 Mülk Sûresinden Mesajlar
19.01.2024 Bizi Güçlü Kılan, Birlik Ve Beraberliğimizdir
12.01.2024 Allah’ın Rahmet Ve İnayetine Sığınmanın Adı: Eûzü-Besmele
Kur'an-ı Kerim Dinle
DİB Kur'an Portalı
Ramazan Pakdil Sureler
Bünyamin Topçuoğlu
Bünyamin T.oğlu Aşirler
İlhan Tok Hatim
Abdussamed Hatim
Abdul Rahman Al Sudais
Ahmed Al Ajmi Hatim
F.Çollak Görüntülü Hatim
İshak Daniş Hatim
5 Hafız OK takipli Hatim
Mehmet Emin Ay Hatim
İsmail Biçer Ok Takipli
İsmail Biçer Aşr-ı Şerifler
114 Sure 114 Hafız
S.Hafızlar Görüntülü
Kur'an International
Tefsir
Cüz Cüz Kur’an Özeti
Her Cüzden Üç Mesaj
Elmalı Tefsiri
Elmalı Meali
Fizilali Kur'an
DİB Kuran Meali
Kur'an-ı Nasıl Anlayalım
Fıkıh
K.İslam Fıkhı
R. Muhtar-İbn-i Abidin
Gurer Ve Dürer
Mülteka El Ebhur
Kuduri Tercümesi
Nûru'l-îzâh Tercümesi
Büyük Şafi Fıkhı
Detaylarıyla Namaz
Hadis
Kütübüs-Sitte
Sahihi Buhari
Riyazüs Salihin
Ellü'lüü vel-Mercan
Hadis El Kitabı
40 Hadis ve izahı
Uydurma Hadisler
Üye Adı
Parola

Şifremi unuttum -
Sayfa oluşturulma süresi: 0.01 saniye 14,840,997 Tekil Ziyaretçi
Copyright © 2012 islamda Hayat
Sitemizdeki Vaaz, Hutbe ve Yazılar kaynak göstermek şartı önceden izin Almadan Ticari Amaçlar Dışında Kullanmak Serbestir.

Tüm Bilgiler Ümmete Vakıftır copyright © 2002 - 2024